KORFU

Korfu jest jedną z najpiękniejszych i najpopularniejszych wysp greckich. Ze względu na silne historyczne połączenie z Europą, była to jedna z pierwszych wysp, które otworzyły się na turystykę. Położona w północno-zachodniej części kraju wyspa ma kosmopolityczną atmosferę połączoną ze specjalnym, tradycyjnym charakterem.

 

HISTORIA

Korfu jest zamieszkałe od epoki kamienia. W tym czasie było częścią lądu, który dziś oddziela jedynie małe jezioro. Stało się wyspą po wzejściu morza z powodu topnienia lodowców pod koniec epoki lodowej około 10.000-8000 p.n.e. W starożytności Korfu nosiło nazwę Kerkyra, która pochodziła od mitologicznej Nimfy, córki boga rzeki Asoposa zwanej Corcyra. Według legendy została ona porwana przez boga morza Posejdona i osadzona na terenie wyspy. W Odysei Homera wspomniana jest wyspa Scheria zamieszkała przez Feaków, która często uważana jest za Korfu, jednak pierwsze zapiski historyczne zaczynają się dopiero w 743 r.p.n.e., kiedy Koryntianie utworzyli kolonię ze starożytnym miastem Corcyra. Wzbogacili się i przy pomocy Aten, które rozpoczęły wojnę peloponeską zostali podzieleni z Koryntem w 432 r.p.n.e . Wkrótce okazało się, że podział nie był dla nich korzystny, gdyż Corcyra straciła na znaczeniu i stała się zależna od władców. W późniejszych okresach wyspa znalazła się kolejno pod rządami Rzymu, Bizancjum i Wenecji. W czasach Napoleona należała do Republiki Siedmiu Wysp zależnej od Rosji i Turcji. Była również pod panowaniem Francji i Anglii, aby w końcu stać się częścią Grecji. Korfu ze względu na przynależność do tak wielu różnych narodowości oraz wpływów z pewnością stało się unikatowym dziedzictwem kulturowym i architektonicznym, które na próżno szukać na innych greckich terenach.

Udając się na wakacje na Korfu warto odwiedzić między innymi:

  • Paleopolis – starożytną grecką metropolię wyspy, która ukazuje kulturową historię Korfu

  • Starą Fortecę

  • Nową Fortecę

  • Pałac świętego Michała i Grzegorza

  • Teatro di San Giacomo – ratusz budowany etapami od XVII w.

  • Ionian Academi – budynek Akademii Jońskiej

  • Annunziata – pomnik o znaczeniu międzynarodowym

  • Pałac Achillion w Gastouri

  • Gardiki – ruiny bizantyjskiego zamku niedaleko Messonghi

  • Kanoni – mały klasztor będący symbolem wyspy

  • Promenada Spianada

  • Zamek Mon Repos

  • Stara wioska Perithi

NATURA

Nie bez powodu Korfu nazywana jest najbardziej zieloną wyspą grecką. Prawdopodobnie piękno krajobrazów będzie największą atrakcją. Intensywnie deszczowe zimy połączone ze stosunkowo łagodnym latem oraz żyzną glebą wyspy sprawiają, że jest ona zielona w każdym zakątku przez cały rok. Różnorodność biologiczna fauny i flory, również pod wodą jest zdumiewająca, co oczarowało wiele artystów. Tym samym Korfu stało się inspiracją dla pisarzy, poetów oraz malarzy.
Jednymi spośród najpiękniejszych miejsc są:

  • Pontikonisi zwany Mysią Wyspą

  • Zatokowa miejscowość Gouvia

  • Wyspeka Diapontia

  • Jezioro Korission

  • Wyspa Vido



KUCHNIA

Podczas wakacji na wyspie z pewnością nie można przegapić smaków najbardziej znanych greckich potraw oraz specjałów pochodzących z kuchni Korfu. W tradycyjnych restauracjach odkryjemy smaki kuchni śródziemnomorskiej. Potrawy zdominowane są przez lokalne produkty takie jak ryby, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, warzywa i ser dobrej jakości. Bardzo istotny na Korfu jest lokalny miód czy jogurt owczy. Pochodzącymi prosto z wyspy przystawkami, które jednak nie łatwo jest znaleźć są lokalna szynka Numbulo i wyglądająca jak kiełbasa Burduni (zrobiona z krwi wieprzowej, wątróbek, cebuli i przypraw). Nie zabraknie również tradycyjnych greckich przystawek oraz słynnej sałatki greckiej, która często podawana jest razem z daniem głównym. Tradycyjnymi potrawami mięsnymi będą Sofrito (cielęcina gotowana w sosie winnym, czosnku i białym pieprzu), grillowana jagnięcina, Avgolemono (zupa z indyka), Pastitsada (mięso z cielęciny lub kurczaka gotowane ze świeżymi pomidorami, cynamonem, winem, cebulą i przyprawami, podawany z makaronem lub ziemniakami). Wartymi spróbowania danami rybnymi są Bourdeto (rodzaj zupy rybnej w pikantnym sosie z czerwonej papryki, cebuli, soli i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia), Bianco (różne rodzaje ryb gotowanych z winem, sokiem z cytryny, czosnkiem i octem) i Savuri (smażona ryba podawanej z sosem czosnkowym, rozmarynem, octem i rodzynkami). Znajdziemy również wiele dań warzywnych, w którego skład często wchodzi bakłażan oraz popularny również w innych zakątkach Grecji gyros. Koniecznie należy posmakować lokalnych serów takich jak Tirokafteri i Ladotiri. Na deser najbardziej popularne są Kataifi (ciasto serowe) i Baklavà (ciasto z orzechami, migdałami i cynamonem)

TRADYCJA

Rozkwit kultury Korfu, a zwłaszcza muzyka, teatr, literatura oraz architektura był silnie związany z historyczną przeszłością wyspy. Wpływy cywilizacji bizantyjskiej czy weneckiej powodują, że oprócz kultury przywiązanej do tradycji, jest otwarta również na obyczaje innych zachodnich kultur. W przeszłości Korfu było ośrodkiem odrodzenia kulturowego, w którym malarze, poeci i artyści gromadzili się tworząc stowarzyszenia kulturalne, takie jak Reading Society, a następnie Akademia Jońska. Wyspa tętni życiem, a jej mieszkańcy są z natury pogodni i uwielbiają uroczystości. Na co dzień odbywa się tam wiele wszelkiego rodzaju festiwali i wydarzeń kulturalnych – przedstawień teatralnych czy koncertów.

NOCNE ŻYCIE

Korfu ma bardzo bogate życie nocne. Jest tu wiele tawern z potrawami lokalnymi, barów oraz klubów, w których znajdziemy każdy rodzaj muzyki, a zabawa ciągnie się do białego rana.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wakacji na Korfu na lato 2018!

LINK

Macie jakieś ciekawe spostrzeżenia dotyczące wyspy?

Zachęcam do komentowania.

Sprawdź również:

Dlaczego warto wybrać Rodos na lato 2018?

LINK

?Dlaczego warto wybrać Kretę na lato 2018?

LINK

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *