Kuchnia marokańska

Kuchnia Maroka opiera się na diecie pustynnych nomadów, którzy preferują raczej proste potrawy składające się głównie z baraniny, jarzyn i nabiału. Nie oznacza to, że brakuje bardziej wymyślnych i egzotycznie przyprawionych specjałów, które przywędrowały tutaj z Syrii. W ciągu wieków zaznaczyły się również inne wpływy, na przykład południowoeuropejski (pomidory, oliwki, oliwa, owoce). Marokańskie potrawy nie są nadmiernie tłuste ani ciężkostrawne, a przyprawy to mieszanka smaków, głównie pikantnego i słodkiego.

maroko

Najpopularniejsze potrawy

Wśród dań kuchni marokańskiej królem jest niewątpliwie tadżin, a zatem pewien rodzaj gulaszu z warzywami. Nazwa tej potrawy wywodzi się od glinianego naczynia, w którym się ją przyrządza. Wyróżnia je stożkowata, pięknie zdobiona pokrywka. Potrawy w tadżinie gotuje się na parze, bez użycia tłuszczu, dzięki czemu dania są naprawdę zdrowe, jak również smaczne, gdyż po długim gotowaniu smak dania staje się bogaty i intensywny. W tadżinie znaleźć można wiele warzyw, na przykład marchew, bakłażany, cebulę, paprykę, ziemniaki, pomidory oraz zioła: natkę i liście kolendry. Dodatkiem bywają oliwki lub prażone migdały, orzeszki pistacjowe lub piniowe. Składnik podstawowy, a zatem mięso, drób lub ryby zmienia się w zależności od regionu, zasada przygotowania pozostaje jednak taka sama. Jedną z przyjemności dla podniebienia związaną z wyprawą w góry Atlas jest tadżin robiony na zamówienie przed wymarszem w berberyjskiej restauracji, który po paru godzinach gotowy czeka na wygłodniałych wędrowców.

Najbardziej znaną zupą w Maroku jest harira. Niegdyś tradycyjnie jadło się ją podczas Ramadanu, jednak obecnie podawana jest w restauracjach przez cały rok. Jej nazwa pochodzi od słowa „gorący”, ponieważ znajdujące się w niej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił po poście. Istnieje wiele odmian hariry, a co się w niej znajdzie zależy od decyzji kucharza. Podstawą jest mięso baranie, ale może to być także wołowina lub drób. Reszta to mieszanka ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy. Dodaje się też pewną ilość warzyw, takich jak cebula, pietruszka, seler oraz sporo ziół i przypraw – kolendra, szafran, imbir, pieprz, jak również oliwę i kuskus, ryż lub makaron. Całość gotuje się w ogromnych garnkach, ponieważ marokańskie rodziny są na ogół duże. Harirę skropioną sokiem cytrynowym lub limonkowym podaje się z jajami gotowanymi na twardo, plackami lub suszonymi figami.

Kolejną popularną potrawą jest kuskus, przyrządzany na wiele różnych sposobów – spożywa się go na ciepło lub zimno. Tradycyjnie podawany jest on z roślinami strączkowymi, w szczególności z ciecierzycą. Najczęściej spożywa się go z dodatkiem mięsa i warzyw. Jak nakazuje tradycja powinien to być jeden rodzaj mięsa, jednak dla turystów często przygotowywany jest on z wieloma różnymi rodzajami mięsami jednocześnie. Kuskus może być także przyrządzany na słodko, z owocami, orzechami czy miodem. Wówczas tworzy pyszny deser.

masrok

Ciekawostką kulinarną Maroka są kiszone cytryny. Przygotowuje się je podobnie jak polskie ogórki czy kapustę. Ich cytrusowo-słonawy smak nadaje potrawom wyjątkowego aromatu. Cytryny wyglądają bardzo apetycznie i świetnie pasują do ryb, drobiu, sałatek a także do sosów i dań egzotycznych.

Dania rybne

Restauracje, założone w czasach protektoratu francuskiego i hiszpańskiego, serwujące ryby, można znaleźć na całym marokańskim wybrzeżu Morza Śródziemnego i Atlantyku. Krewetki królewskie łowione u wybrzeży Agadiru, ośmiornice, filetowane i nadziewane sardynki, kalmary, płaszczki i sole dostępne są nawet w najskromniejszej przyportowej knajpce. Warto również zajrzeć na prowizorycznie rozłożone stragany, które każdego ranka pojawiają się w portach As-Sawiry i Agadiru. W bardziej ekskluzywnym restauracjach z kolei znaleźć można samak mahszi be roz, czyli białą rybę nadziewaną ryżem, orzeszkami pinii i migdałami, często podawaną z sosem z tamaryndowca.

Napoje

Muzułmański zakaz spożywania alkoholu oznacza również to, iż nie używa się go do przygotowywania potraw. Wyjątek stanowią tu dania kuchni francuskiej. Co ciekawe w Maroku warzy się piwo i produkuje wino. Piwo, z reguły jasne, o kontynentalnym smaku spotkać można w kilku odmianach: najpopularniejsze to Stork oraz Flag Speciale, w zielonych butelkach o charakterystycznym kształcie.

Ulubionym napojem Marokańczyków jest herbata miętowa parzona w pękatych dzbankach i podawana w malutkich szklaneczkach. Koniecznie z dużą ilością cukru. Istotny jest w tym przypadku sposób nalewania. Imbryk należy trzymać wysoko nad szklanką, aby napowietrzyć płyn, wówczas na jego powierzchni tworzy się delikatna pianka. Herbata pijana jest w ciągu dnia i po posiłkach, a skorzy do żartów Marokańczycy nazywają ją berberyjską whiskey. Co istotne, każda zaproponowana szklanka miętowej herbaty jest zawsze wyznaniem przyjaźni i szacunku. Do innych popularnych napojów należą: kawa, czasem z dodatkiem kardamonu, napoje mleczne z sezonowych owoców oraz soki ze świeżych pomarańczy, winogron czy granatów.

marok

Słodycze

Marokańczycy uwielbiają cukier i wszelkiego rodzaju słodycze. Wspomnianą już wcześniej herbatę i soki owocowe serwuje się posłodzone, a w każdym domu jest zwykle duży zapas słodkości, których wytwarzanie stało się niemal narodową sztuką. Marokańczycy uważają cukier za symbol szczęścia i dobrobytu. Klasyczną słodką kombinacją są migdały, miód i okruchy chleba. Żaden okruszek nie może się zmarnować, ponieważ Marokańczycy traktują chleb z dużym szacunkiem, jak świętość. W czasie Ramadanu należy spróbować kawałków ciasta smażonych na głębokim tłuszczu, zanurzonych w miodzie i posypanych sezamem. W wielu domach tradycyjna pora odpoczynku zaczyna się o 19, co stanowi doskonałą sposobność do plotkowania nad słodkimi przekąskami.

Turystyczny Blog szczerze poleca wycieczki dla firm i całych rodzin do tego fascynującego kraju, jakim jest Maroko, aby poznać orientalne smaki pełne koloru, przypraw i niezapomnianych aromatów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Zaznaczone pola są obowiązkowe *

*